Hiver du mobilen op af lommen og tjekker den ved enhver lejlighed? Bliver nærvær med familien tit til voksne og børn, der glor og zapper på hver deres mobil!?

Undersøgelser viser med al tydelighed, at mobilen er med til at stjæle fokus og nærvær – og mest markant: den stjæler enhver pause! De pauser, hvor vi før lod hjernen køre i tomgang. De pauser, hvor vi kunne være fuldt til stede og nærværende sammen med andre. De pauser, hvor tankerne kunne rumstere frit og nulstille hovedet. Pauserne… mellem møderne, i køen i supermarkedet, på toilettet, i toget, på hovedpuden lige inden søvnen overmander os.

En tidlig morgen i marts tjekkede jeg ind på en kreativ uddannelse på aau. Fire dage. Nye mennesker. Nye oplevelser. Ny viden. Hvor fedt var det ikke lige…! FEDT…lige indtil de tog min mobil (og min pc) fra mig. BUM! Panikken bredte sig i min krop og katastrofetankerne om alle dem, der ikke ville kunne få fat i mig, og alle de fotos, som jeg ikke ville kunne tage, overtog mine tanker. Men jeg måtte bare æde det – og være i det.

De dage på uddannelse var jeg mentalt til stede hele tiden – også i pauserne – og det var en faktisk følelse, jeg lidt havde glemt. Faktisk husker jeg kun en ferie sydpå sidste år med samme overvældende følelse – her var vores mobiler låst inde i safetyboksen 24-7. Det er en vild befrielse at afvise alle fortravlede tanker om at huske at skrive en sms til den og en mail til den, tjekke facebook, instagram, nyheder og alle selviscenesættende overvejelser om at tage fotos af noter, oplevelser og af børn. For det var simpelthen bare ikke muligt.

Nogle er sikkert helt skarpe på at administrere de mange BIP, PLING og konstante afbrydelser. Men mange kan ikke. Endnu flere af os tror, at den evige tilgængelighed og fleksibilitet ikke påvirker os, men undervurderer stresselementet og ikke mindst hvad det gør ved vores børn og unge. At vores evige tilgængelighed på mobilen faktisk gør os mindre tilgængelige for vores børn!

Vi må øve os på at være alene med os selv og hinanden uden mobilen i hånden. Holde snitterne fra den. Acceptere at det er sundt at være til stede uden konstant opkobling.

Jeg øver mig stadig i… og det er svært #@%&!…at holde ægte pauser fra mobilen og gøre helt og aldeles krav på nærværet og nuet! Hvad gør du!?